הסיבה לניתוח הרמת סינוס היא הכנה לשתלים דנטליים. רצפת הסינוס ממוקמת מעל הלסת העליונה, כאשר אין עובי מספק של עצם על מנת להחדיר שתל יש לעבות את העצם. עיבוי העצם נעשה "על חשבון" חלל הסינוס. הרופא למעשה מרים את רצפת הסינוס ומעבה את עצם הלסת כדי ליצור משטח עבה יותר להחדרת השתל הדנטלי. ברוב המקרים, הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כשעה עד שעה וחצי סך הכל. ישנה אפשרות להחדיר שתל מיד לאחר הרמת הסינוס אך מקובל להמתין כ-6 חודשים על מנת לוודא כי העיבוי אכן נקלט היטב. כמובן, שהמנתח יחליט על מהלך הניתוח לפי שיקוליו המקצועיים ובהתאם למצבו של כל מטופל. מהן תופעות הלוואי של הרמת סינוס? מהם הסיכונים? איך אפשר לוודא החלמה נאותה ומינימום סיבוכים?
תופעות לוואי לאחר ניתוח הרמת סינוס
ניתוח להרמת סינוס אינו נחשב לניתוח קשה אך הוא כן מוביל למספר תופעות לוואי שחשוב לדעת כיצד להתמודד עימן:
- כאב ואי נוחות – בימים הראשונים לאחר הניתוח המטופל יחוש כאב באזור, ניתן לאלחש את הכאב על ידי הנחת תחבושת קרירה או קרח לרבע שעה לסירוגין. ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם רופא (אך בהתייעצות איתו). במידה והכאב מעיק במיוחד ניתן לבקש מן הרופא מרשם למשככי כאבים חזקים יותר.
- דימום – ייתכן דימום קל עד בינוני ב-24 השעות הראשונות לאחר הניתוח. הרופא ינחה אתכם כיצד להתמודד עם הדימום מבלי להזיק לסינוסים.
- שטפי דם ובצקות – סימנים כחולים ונפיחות מלווים את ההחלמה לאחר ניתוח להרמת סינוס. הם צפויים לעבור לאחר כשבוע. ניתן להקל על האזור בעזרת קומפרסים קרים על פי הוראות הרופא.
סיכונים של הרמת סינוס
להרמת סינוס אין סיכונים משמעותיים למעט הסיכונים הכלליים של כל ניתוח. שמירה על היגיינה נכונה לאחר הניתוח ומילוי אחר הוראות הרופא יבטיחו כי הסיכונים הם מינימליים. עם זאת, חשוב לדעת מהם הסיבוכים האפשריים של הרמת סינוס:
זיהום – כמו לאחר כל ניתוח, ייתכן כי יתפתח זיהום באזור. מדובר בתופעה נדירה ביותר המלווה בכאב, הפרשות מוגלתיות ואפילו עליה בחום הגוף.
פיסטולה של הסינוס המקסילארי – פיסטולה היא נקב, פיסטולה של הסינוס הוא למעשה חור קטן המקשר בין הסינוס לחלל הפה. תופעה זו נדירה ביותר וכמעט ואינה מתרחשת לאחר הרמת סינוס. תסמיני התופעה כוללים מעבר של נוזל מחלל הפה אל האף, קושי באכילה ושתיה ודיבור לא ברור.
סינוסיטיס – דלקת סינוסים יכולה להתרחש בכל מצב ואנשים רבים סובלים מדלקות סינוסים ללא קשר לניתוח הרמת סינוס. עם זאת, לאחר הניתוח ישנו סיכון גבוה יותר. התסמינים כוללים לחץ וכאב באזור הסינוסים ובין העיניים ועליה בחום הגוף.
בכל מצב בו הנכם סובלים מן התופעות הנ"ל יש ליצור קשר עם הרופא מיד.
מה לעשות כדי למזער סיכונים ותופעות לוואי?
על מנת למזער את תופעות הלוואי של הרמת סינוס ולמזער את הסיכונים הכרוכים בהליך חשוב מאוד לפעול על פי הוראות הרופא. הנחיות כלליות כוללות:
- בימים הראשונים לאחר הניתוח יש להימנע מקינוח האף ולהשתדל לא להתעטש. במידה ואין להימנע מעיטוש, יש להתעטש עם פה פתוח כדי להמעיט ביצירת לחץ אוויר באזור הסינוסים.
- אין לשתות ולאכול מזונות חמים ב48 השעות מיד לאחר הניתוח.
- יש להימנע מלחץ על אזור הסינוסים – למשל אין להשתמש בקשית לשתיה ואין לנפח בלונים.
- להימנע מעישון וצריכת כל מוצרי הטבק עד להחלמה מלאה. עישון סיגריות במיוחד, מעלה באופן משמעותי את הסיכון לסבול מתופעות לוואי חריפות בעקבות הרמת סינוס. עשן הסיגריות והחום הנפלט מהן עשוי לגרום לקשיי ריפויו עיכוב משמעותי בהחלמה.
- אין לטוס ואין לצלול שלושה שבועות מיום הניתוח.
- יש להימנע מפעילות ספורטיבית כשבועיים עד שלושה.
- יש להשתדל לא להוריד את הראש יותר מידי, מומלץ לישון כשהראש מורם.
במידה והרופא רושם אנטיביוטיקה ותרופות נוספות יש ליטול אותן בהתאם להוראותיו. שמירה על הוראות הרופא תבטיח החלמה מהירה יותר וסיכון נמוך יותר לסיבוכים ותופעת לוואי.
מתי חשוב ליצור קשר עם הרופא?
בכל מקרה בו הנכם חווים כאבים שאינם מגיבים לתרופות משככות כאב, במידה ודימום ממשיך לאחר מספר ימים, אם חום הגוף עולה או אם הנכם חווים תחושה כללית שמשהו אינו כשורה אל תהססו לפנות לרופא המטפל. חשוב מאוד לעדכן את הרופא בכל מצב בו הנכם מרגישים ברע לאחר הניתוח. כמו כן, כמובן שיש להגיע לכל פגישות ובדיקות המעקב ולא לחסוך מן הרופא מידע על הרגשתכם וקצב ההחלמה. היו כנים עם הרופא שלכם אם הפרתם את אחת מהוראותיו לאחר הניתוח. חשוב מאוד לומר לרופא למשל אם חזרתם לעשן או לעשות פעילות ספורטיבית. הרופא יוכל להתאים את הוראותיו ולשמור על קצב החלמה נאות עבורכם.
האם ניתן להימנע מהרמת סינוס?
לא כל מי שזקוק לשתלים דנטליים בלסת העליונה חייב לעבור הרמת סינוס. אך במידה והרופא אינו בטוח כי עצם הלסת עבה מספיק ובעלת איכות מספיק טובה הוא ימליץ על הניתוח. במידה והמטופל אינו מעוניין כלל לעבור הרמת סינוס, לרוב לא יהיה מנוס משימוש בתותבות או גשר. מדובר אמנם בפתרון פשוט יותר אך פחות איכותי. שתל דנטלי מתפקד כמו שן טבעית ונושא בעומסי לעיסה. כאשר אין שן או שתל באזור מסוים בלסת היא נוטה להתנוון. ההשפעה אינה הפיכה ויכולה להזיק גם לשיניים סמוכות. אם רופא השיניים המליץ על הרמת סינוס כדאי בחלט לשקול את היתרונות הגדולים של הניתוח – האפשרות לקבל שתלים דנטליים באיכות גבוהה שיחזיקו מעמד, בדיוק כמו שיניים טבעיות, למשך שנים רבות