ההחלטה באיזו שיטה ליישור שיניים להשתמש חייבת להיעשות תוך שקילת כל הנתונים הדנטליים והרפואיים של המטופל וכמובן – גם ההיבט האסתטי. כאשר ניגש לאורתודנט כדי לבצע הערכה ובדיקה הוא יבחן את השיניים במגוון אמצעי הדמיה ובבדיקה פיזית. הרופא ימליץ על השיטה המתאימה ביותר תוך התחשבות בגילו של המטופל, העדפות אסתטיות, מחיר, מצב השיניים והלסת ועוד. פניה אל אורתודנט מומחה ובעל ניסיון תבטיח בחירה בשיטה הטובה ביותר שתיתן את התוצאות הטובות ביותר שניתן עבור כל מטופל.
#1 השיטה הקלאסית – גשר מתכת
גשר הסמכים (קוביות) והגומיות שכולנו מכירים היא דרך וותיקה מאוד ליישור שיניים. בשיטה זו מרכיבים סמכים ממתכת המחוברים בחוטי מתכת על גבי השיניים. גומיות משולבות בגשר ומהודקות אחת לתקופה במרפאת השיניים על ידי האורתודנט. מדובר בשיטה בה אחוזי ההצלחה גבוהים אך הטיפול בה אורך זמן רב (עד 24 חודשים במקרים מסוימים). השיטה מתאימה למרבית המטופלים בכל הגילאים.
היתרונות של השיטה הם:
- לא דורשת מומחיות גבוהה וכל אורתודנט יכול להרכיב ולטפל בגשר מסוג זה.
- מתאימה כמעט ל-100% מן המטופלים הזקוקים ליישור שיניים.
- אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.
- מחיר נמוך יחסית לשיטות אחרות.
חסרונות השיטה הם:
- פגיעה באסתטיקה, הגשר בולט ולא ניתן להסתיר אותו. עם זאת, עבור בני נוער שרוצים דווקא להבליט את הגשר ישנה אופציה של שימוש בגומיות צבעוניות.
- לא ניתן להסיר את הגשר עובדה שיכולה להקשות על ניקוי של השיניים.
- זמן טיפול ארוך.
- פגישות מרובות אצל האורתודנט.
#2 גשר חרסינה וסמכים שקופים
ניתן להחליף את הסמכים המתכתיים בסמכים שקופים או סמכים מחרסינה. גשר מסוג זה מתפקד בדיוק כמו הגשר הקלאסי ומורכב על השיניים באותה צורה. היתרון הגדול כאן הוא כמובן שיפור ניכר באסתטיקה של הגשר. הסמכים בולטים פחות ולכן פחות נראים לעיין. כמובן שלא ניתן להסתיר את הגשר לחלוטין אך בהחלט מדובר בשיפור. הרכבת גשר מסוג זה תעשה בדרך כלל כאשר המטופל רוצה גשר פחות בולט עם תוצאה מובטחת באחוזים גבוהים. אין מניעה במרבית המקרים לשימוש בסמכים שקופים או סמכים מחרסינה. עם זאת ישנם כמה חסרונות לשיטה:
- סמכים מחרסינה עדינים יותר ומתאימים לטיפול קצר יותר מסמכים מתכתיים ולכן לא יתאימו למאה אחוז מהמטופלים.
- חרסינה היא חומר עדין יחסית למתכת ולכן יש לנהוג משנה זהירות באכילה כדי לא לשבור את הסמכים.
- הגשר עדיין נראה לעיין אם כי פחות מגשר מתכת.
- מחירו של גשר מסוג זה גבוה יותר מאשר גשר המתכת הקלאסי.
#3 גשר פנימי (לינגואלי)
את שני סוגי הגשרים לשיניים שתיארנו מרכיבים על החלק החיצוני הפונה אל השפתיים. אך ניתן גם להרכיב את הגשר על החלק הפנימי של השן הפונה אל הלשון. גשר זה מכונה גשר פנימי או גשר לינגואלי (לשוני). הגשר מורכב מאותם חלקים כמו גשר "רגיל" – סמכים, חוטים וגומיות. ההבדל היחיד כאן הוא במיקום של הגשר. היתרון הברור הוא שכמעט ולא ניתן לראות את הגשר גם כאשר צוחקים או אוכלים. עבור מבוגרים שמעדיפים גשר נסתר ככל האפשר מדובר בפתרון מצוין. עם זאת, חשוב לזכור שיש לגשר הזה גם כמה חסרונות:
- דרושה מומחיות גבוהה כדי להרכיב אותו – לא כל אורתודנט יכול לבצע הרכבה של גשר לינגואלי בהצלחה ולא פעם ידרשו כמה פגישות כדי להתאים את הגשר נכון.
- תקופת ההסתגלות ארוכה יותר מגשר בשיטה המסורתית. ישנן מטופלים שמרגישים את הגשר נוגע בלשון וחווים קושי באכילה ודיבור.
- הגשר יקר יותר מן השיטה המסורתית.
הפתרון האסתטי ביותר מכל האופציות הקיימות כיום ליישור שיניים הוא הגשר השקוף. שלא כמו שיטת הסמכים, כאן מדובר בשימוש בקשתיות (סד) שקוף לחלוטין שמורכב על גבי השיניים. הקשתיות מיוצרות על פי מידה מדויקת בשיטות טכנולוגיות מתקדמות ומותאמות בדיוק לשיניים של המטופל. את הקשתית מרכיבים על השיניים לכ-20 שעות ביממה וניתן להסירן כדי לאכול או לשתות. היתרון הגדול ביותר של יישור שיניים בשיטה זו הוא הדיסקרטיות – הגשר כמעט בלתי נראה. בנוסף, הוא ניתן להסרה כך שאפשר לשמור על היגיינה דנטלית ושיניים לבנות ונקיות לאורך כל תקופת הטיפול. כמו כן, זמן הטיפול קצר יותר מבשיטות אחרות.
חסרונות השיטה:
- מחיר גבוה יחסית לשיטות אחרות, ייתכן כי הגבוה מבין כל חמשת הדרכים ליישור שיניים.
- לא מתאים לכל מטופל, במרבית המקרים לא יתאים לטיפול בבעיות אורתודנטיות מורכבות. כמו כן, לא מתאים לילדים ובני נוער מכיוון שדרושה משמעת עצמית – אין להסיר את הגשר למעט באכילה, שתייה וצחצוח שיניים.
#5 גשר DAMON ללא גומיות
טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת ייצור סמכים ללא צורך בגומיות. תהליך יישור השיניים בשיטה זו נחשב עדין יותר ונעים יותר למטופל. ניתן לייצר את סמכים מפורצלן כך שהפגיעה באסתטיקה מינימלית.
האם גם מבוגרים יכולים לעבור יישור שיניים בכל השיטות?
התשובה הקצרה היא כן בהחלט. אין שום מניעה עקרונית עבור מבוגרים בכל גיל לעבור יישור שיניים כל עוד המצב הבריאותי מאפשר זאת. לא פעם, מבוגרים הזקוקים ליישור שיניים נמנעים מכך בשל החשש לפגיעה באסתטיקה של הפנים, חוסר נוחות מול אחרים וקושי פיזי כמו דיבור או אכילה. כפי שראינו ישנן מגוון שיטות שונות ליישור שיניים שמתאימות מאוד לאנשים מבוגרים אשר רוצים ליישר את שיניים באופן דיסקרטי ככל האפשר. כמובן שכל שיטה ויתרונותיה וחסרונותיה וחשוב מאוד לבחון את כל האופציות הקיימות לפני בחירה ביישור שיניים בדרך אחת על פני האחרת.