פריודונטיה היא התמחות ברפואת השיניים המתמקדת בחניכיים ובעצם הסובבת את השיניים. תחום זה חוקר מחלות חניכיים ומצבים המשפיעים על הסביבה של השן. הפריודונט הוא מומחה חניכיים שעבר הכשרה מיוחדת בתחום זה. פעמים רבות, מי שסובל מבעיות חניכיים חוזרות ונשנות או מחלת חניכיים יופנה על ידי רופא השיניים הכללי לייעוץ וטיפול אצל הפריודונט. כמובן שפריודונט הוא רופא שיניים לכל דבר, במרבית המקרים גם כירורג.
למה אנחנו סובלים ממחלות חניכיים?
רוב מחלות החניכיים נגרמות בשל הצטברות פלאק על השיניים לאורך השנים. אך ישנם גורמים נוספים לבעיות חניכיים למשל:
- גנטיקה – ישנם אנשים הרגישים באופן מיוחד למחלות חניכיים.
- שינויים הורמונליים – הריון ולידה, גיל המעבר ואפילו גיל ההתבגרות.
- עישון – צריכת מוצרי טבק מכל סוג אך במיוחד עישון סיגריות פוגעת באופן ניכר מאוד בחניכיים ובשיניים. החום הנוצר מעישון הסיגריה פוגע בכלי הדם הזעירים המובילים חומרי מזון לחניכיים ולשיניים והחומרים הרעילים בסיגריות פוגעות בחיידקים ה"טובים" בחלל הפה שמגנים על השיניים והחניכיים מפני עששת.
- שיניים לא ישרות – מי שלא שפר מזלו ושיניו אינן ישרות, בקעו במנח לא נכון או מסובב עשוי לסבול ממחלות חניכיים. קושי בצחצוח השיניים הללו והלחץ שהן מפעילות על שיניים סמוכות יגרום לא פעם להצטברות מוגברת של פלאק.
- נטילת תרופות – ישנן תרופות הגורמות לירידה ביצור הרוק בפה או להגדלת החניכיים. שני מצבים אלו מהווים סיכון משמעותי לפיתוח מחלת חניכיים, במיוחד בשימוש קבוע.
- מחלה מערכתית – כל מחלה המשפיעה לרעה על מערכת החיסון עשויה לפגום גם בחניכיים. כמו כן, מחלות ממאירות, סוכרת ועוד עשויות להוות גורם סיכון.
מה התסמינים של מחלת חניכיים?
אנשים רבים סובלים ממחלת חניכיים אך לא מודעים לכך כלל בשל האופי ה"שקט" של מחלות אלו. תסמינים של מחלת חניכיים חמורה יכולים ללוות מטופל אפילו שנים מבלי לגרום לאי נוחות מרובה אך לנזק רב לשיניים. לכן, חשוב מאוד להיות מודעים לסימנים של מחלת חניכיים:
- דימום באזור החניכיים
- שינויים בצבע החניכיים, בעיקר התכהות
- רגישות לחום או קור
- נפיחות
- רגישות או כאב בזמן צחצוח שיניים
- ריח רע מהפה
- שיניים הנראות ארוכות יותר מהרגיל (בשל נסיגת חניכיים – בהמשך)
- תזוזה של השיניים
- מראה "בוהק" של החניכיים
נסיגת חניכיים
נסיגה של החניכיים מתרחשת כאשר ישנה פגיעה ברקמות המקיפות את השן – החניכיים ועצם הלסת. אלו נסוגות לאחרו וחושפות את שורשי השיניים. מדובר בתהליך הרסני במיוחד עבור השיניים הנותרות עם שורשים חשופים, פגיעות לעששת ובסופו של דבר עשויות להיפגע באופן בלתי הפיך המחייב את עקירתן. נסיגת חניכיים מאופיינת במראה מוארך של השיניים (בגלל חשיפת השורש). כמו כן, השיניים נוטות לזוז בשל חוסר התמיכה בהן על ידי הרקמות מסביב. מעבר לסכנה לשלמות ובריאות השן מדובר במפגע אסתטי ניכר. למרבה הצער מדובר בתהליך שלא ניתן להחזיר לאחור אלא רק להאט ואף לעצור. לכן, בכל מצב בו הנכם חושדים בנסיגת חניכיים חשוב מאוד לפנות אל מומחה חניכיים לאבחון נכון של הסיבה לכך וטיפול מיידי.
מה ההשלכות של מחלת חניכיים?
ההשלכה המידית והברורה ביותר של מחלת חניכיים פעילה היא חוסר נוחות. דימום, נפיחות ורגישות לחום או קור בזמן שתיה ואכילה שעשויות להפריע למי שסובל ממחלת חניכיים. במידה והיא אינה מטופלת, בסופו של דבר, מחלת החניכיים עשויה לגרום לנסיגה של החניכיים ולפגיעה משמעותית בשיניים. אך גם מי שלא יסבול מנסיגת חניכיים עשוי לסבול מאובדן שן אחת או יותר בגלל מחלת חניכיים. המחלה פוגעת ברקמת החניכיים ובעצם הלסת שמחזיקות את השן במקומה ומספקות לה חומרי הזנה. כמו כן, מחקרים הראו כי מי שסובל בעיות דנטליות לא מטופלות נמצא בסיכון גבוה יותר לפיתוח בעיות לב, לידה של עובר במשקל נמוך, לידה מוקדמת, שבץ מומחי ובעיות רפואיות נוספות.
איך מטפלים בבעיות חניכיים?
הטיפול בבעיות חניכיים מתחיל בשמירה על היגיינה דנטלית מוקפדת מאוד כולל שימוש בחוט דנטלי או קיסם דנטלי, צחצוח שיניים נכון (כדאי להתייעץ עם שיננית או רופא שיניים), הימנעות מעישון וביצוע ניקוי שיניים פעמיים בשנה. אם מדובר במחלת חניכיים בתחילתה שגרה זו עשויה להאט משמעותית את התקדמות המחלה ואף לעצור אותה לחלוטין. במידה ומדובר במחלת חניכיים מתקדמת יותר מומחה החניכיים יכול לעשות ניקוי שיניים עמוק להסרת הפלאק שהצטבר בחניכיים ואפילו הקצעת שורשים לסילוק החיידקים והאבנית שהצטברה בעומק השורש של השן.
טיפול כירורגי בבעיות חניכיים
במידה והטיפול השמרני לא הצליח להאט או לפתור את מחלת החניכיים ייתכן ויומלץ על ניתוח. ישנם מספר סוגי ניתוחים לטיפול בבעיות אלו למשל סגירת כיסים הנוצרים בחניכיים, השתלת עצם ועוד. כמו כן, ניתן להחדיר לחניכיים תרופות שמטפלות במחלה ובחיידקים שיוצרים אותה. ניתוחי חניכיים מבוצעים בהרדמה מקומית במרפאתו של מומחה חניכיים כירורג. משך הניתוח תלוי כמובן בסוג הניתוח הספציפי. ההחלמה מניצוחי חניכיים לא נחשבת לקשה אך בהחלט דורשת מנוחה מרובה ולא פעם גם נטילת משככי כאבים עד להחלמה מלאה של אזור הניתוח.
למה מומלץ להגיע אל מומחה חניכיים?
למומחה חניכיים הידע, הניסיון והפרקטיקה באבחון וטיפול בבעיות חניכיים שונות. הפריודונט הוא המומחה בתחום מחלות החניכיים. במרבית המקרים, רופא השיניים הכללי יפנה אל פריודונט כאשר הוא מזהה צורך לטיפול ממוקד של מומחה. כמובן שניתן להגיע אל מומחה חניכיים גם ללא הפניה של רופא שיניים אם זיהיתם את הסימנים של מחלת חניכיים. מומחה חניכיים מעודכן גם בכל החידושים בתחום הפריודונטיה כולל טיפולים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות. אמנם רופא שיניים יכול לעזור לטפל גם בבעיות חניכיים אך ללא ספק הטיפול המקצועי והמקיף ביותר יעשה אך ורק על ידי מומחה חניכיים.